Нова държава в Европа?

Фарьорските острови организират референдум за независимост от Дания

Нова държава в Европа?
7408 ~ 2 мин. четене

Малката и отдалечена автономна област Фарьорските острови, която се намира на 990 км от Дания, се изправя пред най-голямото предизвикателство в историята си - "отвоюване" на своята независимост и отделяне като самостоятелна държава.  

Фарьорските острови се простират насред Атлантическия океан, между Норвегия и Исландия. Площта им е близо 1400 кв. км, а населението - около 50 хил. души от 77 националности. Към момента те не са част от Европейския съюз, въпреки, че са част от Дания. На островите се намира и единственият мост над Атлантическия океан в света. 

Парламентът на Фарьорските острови взе решение на 25 април 2018 г. да се проведе референдум, на който ще се реши дали автономната област има нужда от нова конституция. Позицията на Дания е, че тя няма да попречи, ако искат независимост, съобщава bTV.

В момента именно Дания отговаря за отбраната, органите на реда, външната и паричната политика на островите. Също така плаща и субсидия от близо 100 млн. долара за местната икономика. Противоречието между двете страни е местният език, който Дания не позволява да се използва като официален. Любопитен факт е, че на Фарьорските острови няма затвори и престъпниците се транспортират до Дания. 

Премиерът на автономната област Аксел Йохансен смята, че след независимостта на страната, следващата стъпка е референдум за членство в ЕС. Той е на мнение, че отговорността за взимане на важните решения, трябва да се прехвърли върху гражданите. "Това ще бъде триумф за фарьорския народ и демокрацията на Фарьорските острови", категоричен е той.

Гражданите на островите са разделени почти наполовина относно позицията си за независимост и отделяне от Дания. През 1946 г. е проведен референдум за отделяне на острова, на който 51% от жителите гласуваха за отделяне, но Дания не зачете резултата.

Подкрепи Economic.bg