Стивън Хокинг: Хората трябва да напуснат Земята до 100 години

Британският учен смята, че човечеството трябва да стъпи първо на Луната, а после да се отправи към Марс

Снимка: Pixabay
20:46 21.06.2017
Известният британски астрофизик Стовън Хокинг е убеден, че човечеството трябва да напусне Земята и в дългосрочен план да колонизира други планети, а междувременно да концентрира усилията си в нова мисия на Луната и след това да стъпи на Марс. 

През май той направи мрачната прогноза, че човечеството има около 100 години да напусне Земята, ако иска да оцелее. По този начин сам съкрати времето за „евакуация“, след като година по-рано изчисленията му сочеха, че ни остават около 1000 години тук. Според него единственият възможен изход е да намерим нов дом и да колонизираме друга планета. В речта си на Starmus Festival в Тронхайм, Норвегия, той отново подчерта, че „нашето бъдеще се крие в смелостта да отидем някъде, където друг не е стъпвал досега“, предава BBC. 

Според Хокинг хората трябва да предприемат ново кацане на Луната до 2020 г. и в следващите 30 години активно да се работи по изграждане на мисия там. Този проект, смята ученият, ще ни помогне да изпратим хора на Марс. 

„Време е да изучим други слънчеви системи“, коментира Хокинг.

Призивът на Хокинг идва близо 45 години от последната лунна мисия на НАСА, като той не е единственият, който мисли, че трябва да се преосмисли концепцията за космическия спътник на нашата планета. Дори президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази желание да се изпрати човек на Луната до 2020 г.

Вече са в ход разработките на различни планове - и правителствени, и частни. Изследователите от НАСА също са на мнение, че създаването на орбитална лунна станция ще е ключът към бъдеща мисия до Червената планета. Китай и Европа също целят да достигнат до Луната до 2020 г. Всичко това е своеобразно ехо от времето на Студената война, но днес има и други играчи с големи амбиции. 

Не са тайна плановете за колонизиране на Марс на визионера и сериен предприемач Илън Мъск. Той има идеи и за Луната, но по-скоро гледа на нея като на туристическа атракция, отколкото като на място за живеене. Неотдавна потвърди, че до няколко месеца стартират тестовете на ракетата Falcon Heavy, която ще се използва за превоз на туристи до там. Конкурентна идея има и основателят на Amazon Джеф Безос, чиятп космическа компания Blue Origin работи по ракета носител за многократно използване. 

Връщайки се към визията на Стивън Хокинг за Луната – тя се основава на идеята за това как човечеството да оцелее докато е все още на Земята. Неговата надежда е, че конкуриращите се нации ще се обединят в името на общата цел да се справим със задаващите се предизвикателства. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: земя | марс | Космос | прогноза | Стивън Хокинг | Илън Мъск Джеф Безос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини