Глобалните цени на храните тръгнаха надолу

Прогнозите на ФАО са, че през следващото десетилетие цените ще намалеят още, тъй като търсенето се забавя, а производството нараства

Глобалните цени на храните тръгнаха надолу

Снимка: Красимир Свраков

1724 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Глобалните цени на храните отстъпват през юни, което се случва за първи път от една година. Това предполага известно облекчение за потребителите и намалява инфлационния натиск, съобщава Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO), цитирана от Bloomberg.

Индексът на FAO, който проследява месечните промени в международните цени на често търгуваните хранителни стоки, бе средно 124.6 пункта през юни, което е с 2.5% по-малко от май, но все пак с 33.9% по-високо от нивото за същия период на миналата година.

Спадът през юни отразява понижението в цените на растителните масла, зърнените култури и макар и по-умерено на млечните продукти, което пък компенсира по-високи котировки за месо и захар.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО намалява с 98% през месеца, отбелязвайки четиримесечно дъно, показват данните от доклада.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО падна с 2.6% от май, но остана с 33.8% по-висок от стойността си през юни 2020 г. Международните цени на пшеницата спаднаха леко с 0.8% през юни, с благоприятна глобална перспектива, подкрепена от подобрени производствени очаквания в много ключови страни производители .

Според доклада цените на млечните продукти са паднали с 1% до 119.9 пункта през юни.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е повишил с 0.9% на месечна база, отбелязвайки третото поредно месечно увеличение и достигайки нов многогодишен връх. Несигурността относно въздействието на неблагоприятните метеорологични условия върху добивите в Бразилия, най-големият износител на захар в света, оказа натиск за повишаване на цените на захарта.

Индексът на цените на месото също се е увеличил с 2.1%, продължавайки увеличението за девети пореден месец и поставяйки индекса с 15.6% над стойността си през съответния период на миналата година.

ФАО и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие посочват, че се очаква цените на основните хранителни стоки да се успокоят през следващото десетилетие, тъй като растежът на търсенето се забавя и производството нараства.

Подкрепи Economic.bg