Радев подхвърли идея за международен стандарт за качество на магистралите

Големите играчи и икономики изглеждат все по-привлечени от България и региона

Радев подхвърли идея за международен стандарт за качество на магистралите

Снимка: БТА

7990 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Форум Три морета

В България е модерно да се говори за магистрали. И аз искам да видя същото качество при българските магистрали, каквото има в Румъния, Полша и Латвия, а защо не и има единен стандарт за качество? Това коментира президентът на България Румен Радев при закриването на форума „Три морета“, който тази година се проведе в София. Според него ключът към бъдещето все пак се крие в иновациите, науката и образованието.

Каквито и финансови инструменти да прилагаме за социално и икономическо сближаване между Западна и Източна Европа, такова не може да се постигне без наука и образование. Те са бъдещето и без тях не може да има висок стандарт.“

Затова и тези теми бяха в приоритет на тазгодишния форум. Радев отбеляза постигнатото решение да се създаде партньорска мрежа между агенциите по иновации на страните от региона. "По този начин ще бъде адресиран един от проблемите, който засяга жителите на държавите членки на „Три морета“ – демографската криза", каза Радев.

Най-активните хора изтичат навън. Затова трябва да има среда да разгръщат таланта си именно тук.“

Най-големите икономики в света са все по-заинтригувани от източноевропейския регион между трите морета – Черно, Балтийско и Адриатическо, тъй като той крие голям потенциал за растеж. Затова страните наоколо трябва да се обединят и заедно да задвижат напредъка си, фокусирайки се както върху физическата, така и върху цифровата инфраструктура. Това мнение споделиха президентите на България, Румъния, Латвия и Полша.

Българският държавен глава акцентира върху това, че за първи път участие на него взема председателят на Международния валутен фонд, макар че в случая това не е изненада, предвид факта, че става дума за българката Кристалина Георгиева. Той се похвали и с видео включването на американския президент Джо Байдън. Участие взе и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Верстагер.

България настоя в инициативата „Три морета“ да се включи и Гърция, чиито представители тази година присъстваха като гости по покана на Радев. Българският президент напомни, че в южната ни съседка вече има обявени стратегически инвестиции, като тази на Microsoft за около 1 млрд. евро. „Всички имаме интерес“, каза той.

Фокусът върху дигитализацията и иновациите бе сред основните на форума, на който се включиха и представители на Amazon и Google.

„Това е атестат, че инициативата „Три морета“ става все по-разпознаваема не само в регионален, но и в глобален план“, каза президентът Радев.

Подкрепи Economic.bg