Децата трябва да се научат на отговорност в дигиталния свят

Онлайн обученията, срещите и конференциите са вече ежедневие и част от живота ни

Децата трябва да се научат на отговорност в дигиталния свят

Снимка: Красимир Свраков

Децата трябва да се научат на отговорност в интернет света и това става постепенно, с умението да управляват своята дигитална идентичност. Създаването на такава идентичност обаче е нещо повече от това просто да се използват технологии. Отвъд това има нужда от усвояване на умения за работа онлайн, уважаване на авторските права и правилата във виртуалното пространство.

Това каза Ивелина Петрова, старши специалист „Корпоративни продажби“ във Vivacom, по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, организирана от Economic.bg, Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.


„По време на извънредната обстановка дигитализацията навлезе в голяма част от секторите, както и в образованието. Онлайн обученията, срещите и конференциите са вече ежедневие и част от живота ни“, смята Ивелина Петрова.


Тя коментира, че по време на извънредното положение телекомът се е включил в различни проекти в помощ на училищата и учениците да имат по-добра свързаност. Така Vivacom е участвала в изграждането на wi-fi мрежи на локации, на които родители на ученици не са имали възможност да осигурят на децата си достъп до интернет, така че да се включат в дистанционното учене.


Ангажиментът на Vivacom в сферата на образованието не е от сега. Компанията има този фокус вече повече от три години, отбеляза Ивелина Петрова. В края на 2016 г. Vivacom стартира проекта за „умни“ класни стаи, в които се внедрява използването на различни устройства в облачна среда. Работи се и по други идеи на училища и детски градини – за видео наблюдение, контролиран достъп, електронен дневник.


„Най-ефективните и успешните проекти са тези, които са разпознати или инициирани от учениците и техните преподаватели, защото те са основните действащи лица в обучението“, обърна внимание Ивелина Петрова.

Коментари: 0