Едноседмичната почивка е все по-непосилна за българите

Страната ни е на десета позиция в ЕС по брой хора, които не могат да си позволят ваканция

Едноседмичната почивка е все по-непосилна за българите

Снимка: Unsplash

156 ~ 1 мин. четене

България се намира на десета позиция в Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, което не може да си позволи едноседмична почивка извън дома, показват данни на Евростат. 35.5% от българите през 2019 г. не са могли да отидат на почивка за една седмица. В сравнение с година по-рано е отчетено увеличение от 5 процентни пункта – през 2018 г. процентът е бил 30.5%.

Най-неблагоприятна за българите е била 2012 г., когато 74% от тях не са могли да си позволят едноседмична ваканция, според данните на европейската статистическа служба. След това започва да се наблюдава спад на този процент и така се стига до 2018 г., когато е отчетен най-ниският.

Средно в ЕС, 29% от населението през 2019 г. на възраст над 16 години не може да си позволи да отиде на почивка за една седмица някъде другаде. Този дял постепенно намалява след 2010 г., когато 39% от европейците не са могли да си позволят едноседмична ваканция. Румъния е държавата, в която е отчетен най-висок процент на хората, които не могат да си позволят едноседмична ваканция (54%). Веднага след това са жителите на Гърция с 49%. Следват Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%).

В другия край на статистиката е Швеция, където само 10% от хората не могат да си позволят едноседмична годишна ваканция. Следват Дания и Люксембург с по 11%, Финландия с 12% и Германия и Австрия с по 13%.Подкрепи Economic.bg