$1 млрд. ще решат новите проблеми на JPMorgan с правосъдието

За пореден път разследват американската банка по подозрения за манипулиране на пазарите

$1 млрд. ще решат новите проблеми на JPMorgan с правосъдието

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американската инвестиционна банка JPMorgan е обвинена в манипулиране на пазара на благородни метали, като за да прекрати извънсъдебно разследванията на властите, ще плати почти 1 млрд. долара. Паричният превод може да бъде осъществен още тази седмица. След това проучванията от страна на Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стокови фючърси и Комисията за ценни книжа и борси ще бъдат прекратени и няма да се стигне до налагане на ограничения на търговеца, пише CNBC.

JPMorgan е обвинена в създаването на фалшива поръчка за покупка на облигации, като по този начин е тласнала цените нагоре. Подобни политики бяха изрично забранени през 2010 г., защото въпреки че продаването и анулирането на поръчки не е незаконно само по себе си, то не може да бъде част от стратегия за надхитряване на другите инвеститори.

Според властите финансовата институция е направила голяма поръчка за покупка на благородни метали, изпращайки сигнал до пазарите, че цената може да нарасне. След промяната в тренда дилърът е побързал да продаде активите, като спечели от новите очаквания на пазара.

Нищо ново под слънцето

Още през миналата година имаше наказателни обвинения за пазарни манипулации срещу няколко служители на JPMorgan, включително срещу бившия ръководител на отдела за благородни метали Майкъл Новак. Според твърденията обвиняемите системно са манипулирали капиталовите пазари в продължение на години.

Не за първи път JPMorgan е била обвиняван в злонамерено влияние на пазарите. През 2015 г. имаше разследване срещу банката за изкривяване на цената на валути. Тя се призна за виновна по антитръстов процес и плати на Министерството на правосъдието глоба от 550 млн. долара.

 

Коментари: 0