10 забележителни български храма

Екипът на Economic.bg подбра 10 от най-посещаваните и най-емблематични за българската история храмове

7454 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Българските храмове и манастири са едни от най-големите културни богатства на страната ни. Някои от тях са били разрушени и след това изградени наново, но в по-голямата си част са запазили идентичността си и духът на времето. Екипът на Economic.bg подбра 10 от най-посещаваните и най-емблематични за българската история храмове.

Църквата "Света Неделя", Батак

Църквата - костница „Света Неделя" е историческа ценност с национално значение. Тя е обект от музейния комплекс Исторически музей - Батак, разположен в центъра на града. Църквата е изградена през 1813 г. Тя е един от първите християнски храмове, издигнати през Възраждането. През май 1876 г.след двуседмична битка с огромна турска войска от шестхилядното население на Батак оцелели само хиляда души. Селото било изгорено до основи. Останала да стърчи само каменната църква "Света Неделя", в която около две хиляди души, предимно жени, деца и старци, пострадали мъченически за вярата си. Останките им почиват на мястото на Светая Светих в изпепелената църква и до днес.

Старата църква "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", Добърско

Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", построен през 1614 г., приличал повече на малка непристъпна крепост. Той не се отличавал външно от жилищните сгради, както турците изисквали. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство.

Дряновски манастир

Дряновският манастир е основан в края на XII - началото на XIII век. Манастирът е бил един от главните средища на исихазма и е давал подслон на множество монаси. По-късно историята на манастира се свързва с освободителните действия на българите. Мястото е и една от главните квартири на Български централен революционен комитет (БРЦК) в Търново. Там са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. по време на Априлското възстание манастирът е изгорен, но малко след това е възстановен. Днес той е важен културен и исторически храм, посещаван от много напи и чужди туристи.

Ресиловски манастир

Ресиловският манастир “Покров богородичен” се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1.5 км югоизточно от село Ресилово. Основан е през ХХ в. (1932 г.).В началото се заселили Игумения Пеларгия и сестрите Клавдия, Серафима, Ксения, Евдокия, Татяна. Живели в малка пристройка при склона на планината, от която  днес са запазени само основите. Историята е оскъдна, но в района на манастира са намерени останки от т. нар. "Римски плочи", които са използвани през ранното средновековие за подова настилка и орнаментна зидария на храмовете.

Боянска църква

Боянската църква "Св. Св. Никола и Пантелеймон" е средновековен български храм, известен най-вече с изкусно изписаните стенописи. Намира се в подножието на Витоша в близост до столичния квартал Бояна. Църквата е символ за приноса на българското монументално изобразително изкувство от този период. В Боянската църква се наблюдават 89 различни сцени, в които заедно или самостоятелно са изписани 240 човешки образа.

Роженски манастир

Роженският манастир до Мелник е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, сравнително добре запазени и до днес. Според източници, пазени в Атон (Гърция), той е създаден през 890 г. Църквата на манастира – “Свето Рождество Богородично”, впоследствие дава името си на близкото село Рожен. През 17 век бива опожарен, но е възстановен в началото на 18 век. Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби.

Света Неделя, София

Църквата "Света Неделя" е един от най-популярните религиозни и културно-исторически паметници в българската столица. Храмът се намира в центъра на София на едноименния площад Света Неделя и се посещава не само от българи, но и от много чужденци, привлечени от архитектурата, историята и внушителния облик на църквата.

Гложенски манастир

Гложенският манастир е разположен в Северна Стара планина, в живописна местност до село Гложене. Манастирът е построен върху възвишение през 1224 г. и наподобява замък. Манастирът привлича посетители не само от България, но е много популярен и в съседна Румъния.

Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е православна църква, построена в чест на Александър II, наричан още "Цар Освободител", защото през 1878 г. армията му освобождава България от 5-вековно османско иго. Днес храмът е втората по големина църква на Балканския полуостров след сръбския храм "Свети Сава".

Рилски манастир

Рилският манастир е най-големият манастир в България. Основан е в средата на 30-те години на X век от отшелника Иван Рилски и учениците му. По време на византийско робство, манастирът се превръща в опора на българското народностно съзнание. Сегашният облик на Рилския манастир е оформен по време на Българското Възраждане (XVIII-XIX век). Там днес може да се види и най-богата колекция от икони.
Подкрепи Economic.bg