Около 160 млн. лв. не са договорени по програмата за растеж

Проект на служебното правителство предвижда недоговорените средства да бъдат върнати в бюджета

Около 160 млн. лв. не са договорени по програмата за растеж

Снимка: БГНЕС

28 ~ 1 мин. четене

В бюджета на общините и министерствата ще се върнат около 160 млн. лв. от публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите". Това предвижда проектопостановление на служебното правителство.

Фондът бе създаден в началото на годината от правителството на Пламен Орешарски, за да финансира проекти на общини и министерства, за които няма евросредства. Тогава бяха разпределени 500 млн. лв., пише "24 часа".

До този момент общините са усвоили едва 70 млн. лв. от отпуснатите им 289 млн. лв. Подписаните договори обаче са за 230 млн. лв., от които недоговорени са 60 млн. лв.

По програмата дотук са разплатени 14,5 млн. лв. от централни ведомства, като всички са по проекти на АПИ. Министерствата обаче имат сключени договори за 95,5 млн. лв. от отпуснатите 210,3 млн. лв., или недоговорени са 100 млн. лв.

Проектът, предложен от финансовия министър Румен Порожанов, предвижда именно недоговорените средства да бъдат върнати в бюджета. Междувременно постановлението дава отсрочка на общините и министерствата да договорят и останалите средства, които са им били отпуснати до 15 септември. Правителството ще забрани и пренасочването на средства от фонда за други проекти, които първоначално не са били финансирани.

Порожанов планира 160-те милиона да бъдат прехвърлени към разплащане на проекти по спрените европрограми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Коментари: 0