4 години затвор за топ бореца с корупцията в Китай

Суй Джиюн се борел за прозрачни данъчни декларации на чиновниците и за правата на осъдените на смърт

Наказание за "нарушаване на обществения ред"

112 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Китай осъди на четири години лишаване от свобода виден активист за правата на човека и борец срещу корупцията Суй Джиюн, съобщава руската служба на британската радио-телевизия BBC (Би Би Си).

Суй Джиюн е осъден за това, че "е събирал голям брой хора с цел нарушаване на обществения ред".
Няколко други активисти, които също се борят срещу корупцията, са с подобни обвинения.

Правозащитници критикуват новия президент на Китай Си Цзинпин (който има имидж на първи лидер - борец с корупцията по високите етажи на властта – бел. ред.) за преследването на активисти антикорупционери, въпреки че държавният глава обеща да се бори активно с корупцията.

Суй е арестуван още през юли 2013 г., като съдебният процес срещу него започна едва тази сряда. За съдебното решение той съобщи през микроблога си
Twitter. Както съобщи адвокатът на активиста, Суй Джиюн е казал пред съда , че "в Китай не е останала и следа от справедливостта и върховенството на закона"

Би Би Си пояснява, че целта на активиста бе да има пълна прозрачност в работата на държавните служители.
Суй Джиюн е един от лидерите на "Новото гражданско движение ", което призовава политиците да оповестяват информация за финансовото си състояние.

Той също така се бореше за правата на лишените от свобода, осъдени на смърт. Освен това това защитаваше правата на хората, чиято бебешка храна бе отровена от меламин. През 2009 г. той бе арестуван по обвинение в „укриване на данъци“, което той по-късно е оттеглено на фона на голямо обществено недоволство.

Според кореспондента на Би Би Си в Пекин мнозина в Китай смятат, че Суй Джиюн, преследван заради неговата популярност и активност в социалните мрежи. Седем други членове на движението също са подсъдим по аналогични обвинения.

 

Коментари: 0