40% от фирмите от вендинг бизнеса могат да фалират

Предлагаме да се въведе окончателен данък в размер между 100 и 150 лв., каза Стойко Петков

Автор: Виолета Иванова

„Не виждаме нищо полезно нито за бизнес, нито за фиска, в предложението вендиг-машините да бъдат свързани с Националната агенция за проходите (НАП)”, каза за economymagazine.bg  Стойко Петков, председател на Българската вендинг асоциация. По думите му единствените печеливши от подобна промяна ще бъдат производителите на фискални устройства и мобилните оператори, за които ще се генерира допълнителен бизнес.

„Парите, които индустрията би похарчила за този контрол, могат спокойно да бъдат преведени под формата на окончателен данък в бюджета и така хем няма да бъда товарен бизнесът, хем държавата ще получи сигурни приходи”, коментира Петков.

Той сподели, че от януари месец възразяват на предложението на НАП, но комуникацията е единствено по темата как да се направи така, че да се сложат фискални устройства. От асоциацията имат и становището на производителите на такива машини, от което става ясно, че машините не са пригодени за монтирането на подобни устройства. „Така ще бъде нарушена гаранцията и сертификатът за качество”, аргументира се Петков.

Производителите на фискални устройства декларират, че то ще струва около 200 лв. „Това означава, че ако една фирма има 500 машини тя ще трябва да плати около 100 хил. лв.”, каза още той. Една машина представлява един много нищожен търговски обект, който има месечен оборот от порядъка на 200-300 лв. На него трябва да се сложи фискално устройство което струва 200 лв. Всяка година то ще носи на този търговски обект 120 лв. фиксирани разходи – за поддръжка и трансфер на данни и за обслужване на касовия апарат”, обясни Петков и допълни, че това е меко казано непродуктивно.

Изчисленията на асоциацията показват, че след свързването на вендинг-машините с НАП, цените на стоките ще се вдигнат с 35-40%.

Свързването на тези машини с НАП ще доведе и до фалити в бранша. Според Петков малките и средните фирми няма да могат да се справят с това предизвикателство и на пазара ще останат само големите. „Около 60% от пазара са малки и средни оператори и не повече от 30 до 40% са по-големите фирми”, съобщи той. По думите му около 30-40% от фирмите ще фалират или ще се откажат от тази дейност след въвеждането на новите изисквания.

От асоциацията предлагат да се направи регистър на вендинг-машините и да се въведе окончателен данък в размер между 100 и 150 лв. „Тези предложения не бяха приети”, допълни Петков. 

Коментари: 0