5 хиляди лева бонус при покупка на електромобил

До 2014г. 6 на сто от всички обществени поръчки трябва да бъдат "зелени"

4991 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Финансови стимули при закупуване на електромобил и предимства при движението по пътищата за „зелените коли” се предвиждат в националния план за електрическата мобилност, одобрен днес от Министерски съвет.

Програмата обхваща периода 2012 -  2014 г. и ще бъде ръководена от министерството на регионалното развитие и това на околната среда и водите.

Данъчни облекчения и преференции при регистрацията на електромобили очакват  собствениците на еко коли. Обсъден ще бъде вариантът за пълно освобождаване от годишен данък за електромобилите. Въведени ще бъдат и преференциални такси при регистрация на еко коли. Предвид ще бъде взета и препоръката на еко комисията на ЕС за премахване на регистрационната такса през т.нар. преходен период, който в различните държави трае от 5 до 10 години.

Диференцирани ставки в полза на „зелените” коли се предвиждат и при винетките. С промени в Закона за движение по пътищата ще може да се позволи на електромобилите да се движат в бус лентите.

В плана е залегнала и идеята за отпускане на бонуси при покупка на хибриди и електромобили. Според нея размерът на премията за първия закупен нов „зелен” автомобил ще е 5000 лева, а за хибриден -  2500. От помощта могат да се възползват и физически, и юридически лица.

Какъв ще е броят на автомобилите, за които ще има осигурени бонуси при покупка не е посочено. Става ясно обаче, че финансовият режим на мярката ще се осигури от постъпилите средства от търговия на въглеродни квоти, така че броят на автомобилите ще бъде съобразен с възможностите на държавата.

В някои държави от ЕС тази помощ е в рамките на 6 хил. евро  и с 50% по-малко  за хибриден автомобил. Обикновено мярката се прилага за срок от пет години.  

В плана се предвижда въвеждане на инструмента "зелени" обществени поръчки, при който са включени допълнителни екологични изисквания. Според заложените в плана цели до 2014 г. шест процента от общия брой на обществените поръчки трябва да са „зелени”.

Ще бъдат проучени възможностите и ефектите от въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите в зависимост от екологичните характеристики на превозните средства. Сега този данък се изчислява на базата на мощността на двигателя и годината на производство на автомобила, а еко характеристиките на колата не се отчитат.

Целите на програмата обхващат и стимулиране на производството на електрически и други еко коли в България. В него са предвидени и финансови стимули за насърчаване на изследванията в нови технологии и материали, свързани с електрическата мобилност.

На базата на Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда насърчаване на инвестициите в производството на електрически превозни средства чрез въвеждане на по-ниски прагове за клас инвестиция, както и допълнителни стимули за приоритетни проекти. По ОП  „Конкурентноспособност” пък ще бъде осигурена финансова подкрепа за стартиращите иновативни предприятия, за внедряване на иновативни продукти и услуги, а по Норвежката програма за сътрудничество е в процес на обработка осигуряването на средства за стимулиране на еко иновациите.   

Общините имат срок до края на 2013 г. да представят своите планове за развитие на електромобилната мобилност . Първият отчет по програмата ще бъде направен от министрите Нона Караджова и Делян Добрев в края на януари 2013 г.

Подкрепи Economic.bg