50 хил. българи и румънци годишно ще се изселват във Великобритания

Така до 2018 г. на Острова ще живеят 250 хиляди повече емигранти от България и Румъния

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Около 50 000 души от Румъния и България ще пристигат във Великобритания всяка година, след като ограниченията пред тях бъдат вдигнати през 2014 г. Прогнозата е от доклад на британската лобистка група “Мигрейшън уоч”, предава BBC.

В анализа се посочва, че това ниво ще се запази през първите пет години от падането на ограниченията за работа през следващата година. Допуска се обаче броят да бъде значително по-голям, ако към него се прибавят ромите или живеещите в други страни от ЕС (като Испания и Италия) близо 1 милион румънци.

"Това ще създаде проблеми в жилищното настаняване и общинските услуги в страната и ще засили конкуренцията, пред която са изправени младите британци", пише в доклада.

Експертите от Острова коментират, че Германия и Холандия са често избираните дестинации от българските и румънски емигранти заради сравнително ниските нива на младежката безработица там.

Във Великобритания обаче младежката безработица е 20%, но тя също се оказва атрактивна дестинация. От Migration Watch обясняват това с "гъвкавия пазар на труда и олекотения достъп до ползите от трудовата система".

Засега правителството и самият Дейвид Камерън отказват да коментират и да се доверяват на прогнозите, свързани с очакваната миграционна вълна от България и Румъния.

Подкрепи Economic.bg