8 милиарда лева събрали митниците през 2013 година

Сумата е със 115 млн. лева повече от 2012 г., сочи отчет на ведомството

292 ~ 2 мин. четене

Малко над 8 милиарда лева е внесла в хазната Агенция "Митници" през 2013 година. Това става ясно от доклада на директора на агенцията Павел Тонев, публикуван на сайта на митниците. Сумата е със 115 млн. лв. повече от 2012 г.

Приходите от ДДС от внос през 2013 г. са достигнали 3,8 млрд. лв., което е със 77 млн. лв. повече спрямо 2012 година. Това се дължи на увеличилите се количества при всички групи стоки, пише в доклада. Той е публикуван по повод Международния ден на митниците 26 януари.

Цените при внос намаляват, но с по-бавни темпове от ръста на количествата, в резултат, на което се реализират по-високи приходи. През 2013 г. цените при внос на стоки, пораждащ ДДС, са намалели средно с 5,8% спрямо предходната година.

Най-висок спад на цените се наблюдава при енергийните продукти и промишлените доставки (6-7%). В количествено изражение вносът се увеличава средно с 9,2% на годишна база.

По групи стоки, физическите обеми нарастват при всички групи стоки с между 1-18%, при храните и напитките с 30%. Общият спад на цените рефлектира върху ръста на физическите обеми.

През 2013 г. митническата администрация е внесла в републиканския бюджет 4 млрд. лв. приходи от акцизи, които са с 8 млн. лева повече от 2012 г. Приходите от акциз от горива са с дял 47,7% от общите приходи от акцизи.

През 2013 г. приходите от горива са в размер на 1,9 млрд. лева и бележат ръст с 6,3 млн. лева повече в сравнение с 2012 г., пише в доклада.

Наркотичните вещества и прекурсори, задържани от агенцията през 2013 г. възлизат на 489.204 кг и 15 826 таблетки в 94 случая. През изминалата година митническите служители са задържали 179 кг хероин, който традиционно е най-често трафикирания наркотик през границите на България.

Най-голям дял както по отношение броя на случаите, така и по отношение на задържаните количества заемат т. нар. "дизайнерски наркотици" и в частност синтетичните канабиноиди, транспортирани основно в пощенски и експресни куриерски пратки, се посочва в доклада.

За първи път през изминалата година количествата "дизайнерски наркотици", внасяни от Китай, надвишават значително (пет пъти) традиционните "европейски" синтетики - амфетамини, метамфетамини и екстази.

Успоредно с трафика на синтетични наркотици, български граждани участват активно и в нелегалното им производство в държави в Централна Европа. Те подсигуряват част от необходимите за целта прекурсори, които се извличат от лицензирани в Турция лекарства, съдържащи псевдоефедрин.

През 2013 г. на границите на България са били предотвратени три опита за трафик на такива препарати с общо задържано количество 108 кг. Докладът на агенцията се публикува в навечерието на Международния ден на митниците.

Коментари: 0