97% от починалите през миналата седмица от COVID не са били ваксинирани

В момента има около 3500 души с COVID-19 настанени в болниците в страната, по данни на Ангел Кунчев

97% от починалите през миналата седмица от COVID не са били ваксинирани

Снимка: Красимир Свраков

4313 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним, чувам невероятни неща, а цифрите говорят ясно. В период от 22 до 28 август има 231 починали от COVID-19, от тях 221, или 97% са неваксинирани. Това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му българите отказват в момента да спазват елементарни мерки – да не се събират много хора накуп и да носят маски в затворени пространства, което би помогнало значително да се намали броя на заразените. В момента има около 3500 души с COVID-19 в болниците.

Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм.

„Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса“, смята доц. Кунчев.

Той поясни, че се забелязва плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново. По думите му там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.

„Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната“, посочи още Ангел Кунчев. 

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни доц. Кунчев и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.

„Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна. Както и при първите вълни, нямаме проблем със сгради, легла и техника. Основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключовото“, заяви той.

По тази линия Кунчев добави, че е много важно хората да бъдат достатъчно отговорни, за да може да се излезе и от тази вълна.

Подкрепи Economic.bg