АЕЦ "Козлодуй" посрещна 555 гости в Деня на отворени врати

Посетителите бяха от цялата страна

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Първата и единствена у нас атомната електроцентрала - АЕЦ "Козлодуй", отвори врати за външни посетители. С работата на най-голямата електропроизводствена мощност в България се запознаха 555 души. Най-младият от тях бе Борис Янкулов на 5 месеца от София, а най-възрастният - Пенко Беглекчиев на 84 г. от Априлци, съобщиха от АЕЦ-а.

Посетителите, проявили интерес към централата, бяха от цялата страна - от Кърджали, Русе, Габрово, Враца, Монтана, София, Шумен, Пловдив, Карлово, Пирдоп, Попово, Лом, Стамболийски и много други населени места. Инициативата и тази година привлече много деца и младежи - те бяха над една трета от гостите в Деня на отворени врати.

В програмата на проявата бяха включени посещения на командна и машинна зала на хилядамегаватовите V и VI блок, където експерти от атомната централа представиха технологията за електропроизводство от ядрена енергия. През целия ден желаещите можеха да наблюдават измерване на радиационния гама-фон в реално време с мобилната лаборатория на атомната централа.

Като най-атрактивни за посетителите се откроиха демонстрациите с противопожарна техника, осъществени пред Информационния център на централата от специалисти от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - АЕЦ "Козлодуй". Гостите в Деня на отворени врати получиха и различни информационни материали за ядрената енергетика и за дейността на атомната електроцентрала.

Подкрепи Economic.bg