Александра Жекова завърши пета в Сочи

Малшанс я лиши от олимпийски медал

Снимка: globalnews.ca

Автор: Стилиян Гребеничарски

Александра Жекова завърши на пето място в дисциплината сноуборд крос на Олимпийските игри в Сочи. Почти през цялото спускане българката се движеше на трета позиция, но по време на последния завой по трасето бе изблъскана от италианката Микаела Майоли, която съдиите дисквалифицираха по-късно.

Бащата на 26-годишната Жекова не скри гордостта си след края на състезанието. Той сподели, че Александра се е състезавала с болезнено счупване на опашната кост, получено преди около три седмици. „Много се радвам, че ги докарахме нещата до битка за медал. Понеже знам откъде идваме и с кого се бием и мисля, че хората трябва да бъдат много горди, с това, което постигнахме. Това са нации с огромни ресурси, а ние успяваме да се боричкаме с тях“, каза още Виктор Жеков.

Жекова се представи на много високо ниво през целия ден, финиширайки втора в четвъртфинала и полуфинала - и двата пъти след една от фаворитките Доминик Малте от Канада. До този момент това е най-доброто представяне от българските спортисти на Олимпиадата.

Златният медал в дисциплината безапелационно си заслужи чехкинята Ева Самкова, втора остана Малте, а от ситуацията се възползва Клои Треспьош от Франция, която завърши с бронза.

 

Коментари: 0