Андреева: Искаме да увеличим здравната вноска с 1%

Дълбоко мое убеждение е, че забраната за пушене на закрито трябва да остане, смята здравният министър

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бихме искали увеличаване на здравната вноска поне с още един процент - до 9%, за да отидат допълнителните средства за дентална медицина за децата. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Седмицата" на Дарик. "По този начин пакетите за деца ще станат безплатни", обясни тя.

Андреева вече е категорична, че забраната за пушене на закрито трябва да остане. "Дълбоко мое убеждение е, че забраната за пушене на закрито трябва да остане. Този закон беше трудно приет и когато сме постигнали нещо положително, а то е, че в момента има единодушие между пушачи и непушачи - на всеки му е приятно да влезе в заведение, в което не се пуши, не би трябвало да правим крачка назад", обясни министърът. Тя допълни, че не е била разбрана правилно преди време и всъщност никога не е подкрепяла либерализиране на режима за пушене.

По повод лекарствата за онкоболни тя е категорична, че остават в Здравната каса и няма да бъдат прехвърляни за финансиране към Министерството на здравеопазването. "Основната причина за това решение е, че начинът, по който в момента се договарят и провеждат търговете за тези медикаменти, осигурява по-лесен достъп до лечение, но на по-високи цени", каза Андреева.

Според анализи на самата каса 60% от парите отивали за 10% от лекарствата. "В тези 10% има пет медикамента, които са единствени и уникални на пазара, те нямат аналози. В този смисъл е ясно, че те ще трябва да бъдат заплащани. Тук обаче е моментът на контрола - дали всички пациенти, за които се изписват тези медикаменти, имат нужда точно от тях. В България поне до момента касата няма контрол върху това каква е ефективността на дадена терапия, когато тя е изписана. В чужбина, дори в Англия, никога не се започва с най-скъпия медикамент, който е от най-висока генерация. Винаги се започва от нещо малко по-ниско, за да се види ефектът. Ако няма такъв, вече се преминава към по-скъпи. У нас трябва да има преди всичко контрол на това кое и защо се използва при лечението на пациентите", каза още здравният министър.

Коментари: 0