БАН поиска с 40 млн. лв. повече

Българската академия на науките иска бюджетът и за 2013 г. да бъде 98 млн. лв.

128 ~ 2 мин. четене

Българската академия на науките (БАН) пожела 98 млн. лв. бюджет за 2013 г., при заложени 59 млн. лв., предаде БНТ. Фиксираната сума, отредена от държавната хазна, се дава на БАН за трета поредна година без промяна.

Днес бе честването на 143-тата годишнина на институцията. По време на отбелязването на празника, председателят на Общото събрание на БАН професор Никола Малиновски цитира новия рейтинг на научните институции в Европа. Според него БАН се нарежда на 41-во място срез 4137 изследователски организации на континента, а в класацията за научните институции сме 97-ми от общо 7632 места.

„Мисля, че с този резултат най-бедната академия в Европа не стои зле", изтъкна Малинов, цитиран от iNews.bg.

Той продължи с анализирането на финансовото състояние на институцията, цитирайки данни на Европейската комисия (ЕК). Оказва се, че Чешката академия на науките има годишен бюджет от 200 милиона евро, Унгарската академия - 120 милиона евро, Полската - 115 милиона евро например. Северната ни съседка Румъния, и по-точно - нейната научна институция, разполага с бюджет от 54 милиона евро, който пак е близо двойно по-голям от този на БАН.

На събитието присъства и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, който приветства годишнината и изтъкна, че БАН е водещ научен център както в страната, така и в Европа. Същевременно обаче той посочи, че едва 10-15 от най-успешните институти може да бъдат субсидирани допълнително, защото няма достатъчно финанси. Това предизвика гневната реакция на някои от присъстващите академици, които контрираха, че това е далеч от истината.

Игнатов определи като успех факта, че учените, участници в европроекти, ще имат покритие на 100% на преките разходи по тях. 25% от режийните разходи, заедно с по 8 хиляди евро на човек, също ще бъдат поети и това според него е „много добро постижение".

Въпросът е в това, че за пореден път академиците в БАН остават с оскъден бюджет и това заплашва да ги остави без адекватни комунални услуги като ток и парно.

"Чрез проекта за държавен бюджет за 2013 година отново бе демонстрирано, че отношението към науката и БАН, създаваща и днес над 50% от научната продукция на България, е далеч под европейското", отбеляза и самият Малиновски по време на честването на годишнината на институцията.

Подкрепи Economic.bg