БТПП иска мерки за фирмите, които не си публикуват отчетите

Някои се страхуват от натиск от страна на политически партии и организирана престъпност, други - крият приходи, казва председателят Цветан Симеонов

БТПП иска мерки за фирмите, които не си публикуват отчетите
Автор: Николай Марченко

Компетентните органи да вземат мерки за фирми, които не публикуват годишните си финансови отчети. За това призова председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на представянето на брошурата на 16-та класация на БТПП „ТОП 100 фирми, водещи в икономиката на България през 2013 година“, предаде репортер на агенция "Икономика" (Economic.bg). 

Според него за класацията са проучени 323 финансови отчета, макар да има и компании, при които не са публични. „Надявам се компетентните органи да ме чуят. Все още има фирми, които не се публикуват отчетите. Дори някои плащат глоби и продължават да не ги публикуват“, каза лидерът на работодателската организация.

Според него мотивите на компаниите да не си публикуват отчетите имат съответното обяснение. „Едните се притесняват от натиск от страна на политическите партии що се касае до финансиране на предизборни кампании, други пък – от организираната престъпност“, обясни Симеонов.

Според него има обаче и такива компании, които не искат да показват истинските си приходи и печалби. „Ние смятаме, че в една европейска страна трябва да има прозрачност и равни условия за правене на бизнес“, каза още шефът на БТПП.

Запитан дали трябва глобите на фирмите, които не си публикуват финансовите отчети, да бъдат като по Закона за защита на конкуренцията в процент от годишни приходи, Цветан Симеонов се съгласи, че БТПП би го подкрепило като мярка. „Бихме подкрепили различни мерки, за да накараме фирмите да спазват закона. Фирмите трябва да се съртезават при равни условия“, категоричен бе той.

Индустриалецът се съгласи и с необходимостта от административна отговорност за фирмите, които си крият отчетите. По думите му това обаче е преди всичко „въпрос на манталитет“. „Едни германци независимо от това, че има глоби, сами си публикуват стриктно финансовите отчети. На нас ни трябва сигурно още време, преди да постигнем такава прозрачност“, обобщи позицията си Цветан Симеонов.

Коментари: 0