Банкерите ще бъдат с таван на бонусите

ЕС и ЕП са постигнали предварително споразумение за приемането на такъв закон

196 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бонусите, изплащани на банкерите в Европа ще бъдат ограничени с таван. Европейския съюз и Европейският парламент са постигнали предварително споразумение за приемането на такъв закон.

Преговарящите са се договорили бонусите да не надвишават фиксираната годишна заплата на банкерите, пише "Франс прес", като се позовава на еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Сумата може да се увеличи до двойния размер на заплата им, ако мнозинството от акционерите на съответната банка са съгласни.

Законът за таван на бонусите е част от по-широк пакет закони, предвиждащи въвеждането на т. нар. правила "Базел III" за по-високи капиталови изисквания за банките, които също бяха одобрени и се очаква да влязат в сила догодина.

Според британския вестник "Гардиън" постигнатата снощи договореност нанася унищожителен удар на финансовия сектор във Великобритания.

Споразумението все пак предстои да бъде гласувано в Европейския парламент, за да получи одобрение, но вероятно това ще се случи, защото европейските депутати подкрепяха ограниченията върху бонусите, отбелязва "Гардиън".

Подкрепи Economic.bg