Банките в ЕС срещу рейтинговите агенции

Финансовите институции настояват за увеличаване на прозрачността на Standard & Poor's, Moody's и Fitch

Над 20 европейски банки са се обединили около общ проект, който цели да намали доминиращата позиция на трите международни рейтингови агенции - Standard & Poor's, Moody's и Fitch.

Тази тема ще бъде основен предмет на разговорите между директорите на основните европейски банки, които се провеждат днес в германската финансова столица Франкфурт, твърдят осведомени източници.

Според британският икономически ежедневник „Файненшъл Таймс” някои неназовани европейски банки настоявали за увеличаване на прозрачността на рейтинговите агенции. Основните критики към Standard & Poor's, Moody's и Fitch са насочени към ролята им в световната финансова криза 2007-2009 г., когато агенциите даваха положителен рейтинг на кредитни инструменти, които в последствие се оказаха опасно губещи.

Обвиненията на банките са, че рейтинговите агенции са направили грешна преценка на ситуацията и са забавили реакцията си, което би била възможно само, ако агенциите са получавали пари от кредиторите, а не ако са оценявали ситуацията на базата на загубите на инвеститорите.

Европейският съюз също разглежда въвеждането на нов регламент, трети за три години, който да задължава клиентите на рейтингова агенция да се обръщат към друга след определен брой години, с цел насърчаване на конкуренцията.

Коментари: 0