Банките във Великобритания търсят 13,4 млрд. паунда свеж капитал

Сумата е нужна, за да успеят да запълнят дефицита на капитал на стойност 27,1 милиарда паунда до края на годината след решение на британския регулатор

100 ~ 1 мин. четене

Пет банки в Обединеното кралство трябва да намерят допълнителни 13,4 милиарда паунда (21 милиарда щатски долара), за да запълнят дефицита на капитал на стойност 27,1 милиарда паунда до края на годината, заявиха от Bank of England. Barclays Plc, втората по големина на активите банка във Великобритания, ще трябва да набере допълнителни 3 млрд. паунда в свеж капитал. За Lloyds Banking Group Plc сумата е 8,6 милиарда паунда.

"Банките трябва да съгласуват своите проекти и да разглеждат техния бизнес като цяло, а не като отделни части, за да стигнем до правилната капиталова позиция", коментира Кевин Бъроуз, партньор в PricewaterhouseCoopers

Централната банка на страната очерта потенциалните загуби за банките в размер на 52 милиарда паунда през март. Последва решение, според което кредиторите трябва да "държат капиталови ресурси, еквивалентни на най-малко седем на сто от рисково оценените активи".

Петте кредитори, сред които Barclays, Lloyds Banking Group и Royal Bank Scotland Group, са представили планове за набиране на 13,7 милиарда от общата изискаема сума, става ясно от изявление на Bank of England днес.

Според британския регулатор състоянието на другите големи банки в страната, сред които HSBC, Santander UK и Standard Chartered, не предизвиква опасения.

Коментари: 0