Банско отново излиза на протест

Пътят към зимния курорт ще бъде блокиран утре от 16 ч.

120 ~ 2 мин. четене

Граждани, представители на бизнеса, неправителствени организации и общинари в Банско, отново блокират пътя към зимния курорт, предаде Дарик. Поредният протест, с временно спиране на автотрафика, ще бъде на 14 януари - понеделник, от 16.00 ч., информираха от кабинета на кмета Георги Икономов.

"Отново сме на барикадите, за да напомним на властта, че очакваме бързо решаване на проблема с разширяване обхвата на ски зоната над града ни. Празниците свършиха, проблемите в Банско остават. Именно през почивните дни видяхме небивали досега опашки. За пръв път Банско стана първенец в тъжна статистика - за най-дълга опашка на кабинковия лифт. Благодарим на правителството и парламента, че застанаха зад справедливите искания на жителите и гостите на община Банско. Блокираме пътя, за да им напомним за поетите обещания. Народът чака своите управници да вземат бързи и адекватни решения за нормализирането на положението с лифта, за да спрат опашките, за да наваксаме икономическото изоставане на града ни", посочват пред медиите от Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско, построяване на втора кабинкова линия и нови писти.

"Убедени сме, че при проява на разумна държавническа визия и политическа воля, правителството може бързо и безпроблемно да реши наболелия проблем със ски зона Банско. За развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми.Във връзка с тиражираните напоследък мнения на псевдо-зелени организации призоваваме управляващите да не вярват на лъжи и провокации! Българските зелени са против всеки смислен проект, всяка инвестиция за доброто на държавата и нехаят за нуждите на населението, за очакванията на туризма, за икономиката и хилядите гости от страната", пише още в декларацията.

„По повод тезата на еколозите, че втората кабинка щяла да стимулира лавинообразно ново строителство в града подчертаваме: едно от първите действия на новата кметска администрация беше да се наложи мораториум върху строителството в града и да се възложи изработването на Общ устройствен план. Докато не бъде изяснена правилната посока за развитие на инфраструктурата в общината ни, тук няма да се строи безразборно. Да, в миналото Банско беше презастроено, но с бездействие няма да решим проблемите. Напротив, само втората кабинка, може да „отвори" града към планината. Ще продължим блокадите на пътя до постигане на еднозначно решение на Министерския съвет за ски зоната", се посочва в текста.

„При необходимост сме готови да пренесем протестите и на жълтите павета. Очакваме не административна бумащина, а ясно послание към Банско след заседанието на Министерския съвет в сряда - 16 януари, което да е първата сериозна стъпка към процедурата за развитие на ски зоната и целия регион", завършват протестиращите документа.

Подкрепи Economic.bg