Barclays затваря бизнеса с "избягване на данъци"

Шефът на банката Антъни Дженкинс търси начини да подобри имиджа на разтресената от скандали финансова институция

3671 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Британската банка Barclays планира да закрие спорно бизнес направление, което помага на клиенти на финансовата институция да избягват плащането на данъци, предаде BBC. Според източниците на медията банката ще обяви скоро края на тези дейности. Съобщението се очаква да бъде публикувано заедно с годишните финансови резултати на Barclays, които излизат на 12 февруари, вторник.

Този ход идва като част от усилията на финансовата институция да подобри имиджа си след поредицата от скандали около нея. Barclays беше глобена 290 млн. британски паунда (ч450 млн. долара) заради скандалите около манипулирането на междубанковия лихвен индекс LIBOR.

Главният изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс се опитва да постави акцент върху етиката в практиката на банката. Антъни Дженкинс пое поста от Боб Даймънд, който подаде оставка в разгара на скандала около LIBOR през юли 2012 г.

Очаква се Barclays да продължи да съветва клиентите си по данъчни въпроси, но няма да участва в дейности, при които основната цел е да се избегне плащането на данък.

Подкрепи Economic.bg