Берлин отчита бум на влиянието на Москва у нас

Разкритието за поправките в полза на "Южен поток" показват, че "Газпром" диктува закони, пише Der Spiegel

"Троянски кон"

Автор: Economic.bg

Берлин е притеснен от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство, разкрива германското списание Der Spiegel. 

Във вътрешни доклади на федералното правителство се предупреждава, че Москва „превръща България в територия, която да послужи като отправна точка за по-нататъшни военни действия”. „Една трета от икономическото производство, пряко или непряко, ще се контролира от Москва”, гласят данни на разузнаването.

Пояснява се, че управляващата коалиция на БСП – ДПС се смята за „верен помощник” на Москва. „В партиите, съставящи правителството, има стари кадри на комунистическата партия, разузнаването и много богати български олигарси, които правят изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин”, пише в докладите.

Скандалът с разкритите от Реформаторския блок документи за лобистките поправки към „Южен поток” също намира свое отражение в докладите. „Връзките между Москва и София са толкова тесни, че Кремъл оказва пряко влияние върху законодателството на балканската държава”, пише в докладите.

Припомня се, че миналата седмица на бял свят се появи информация за поверителни писма от руския енергиен монополист „Газпром” до Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в София. От тях се разбира, че руската държавна компания е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток”.

Немското издание акцентира, че въпреки опасенията за нарастващото руското влияние върху София, водещият кандидат на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц посети предизборно мероприятие на управляващите социалисти в София.

Съобщава се също така, че в началото на идната седмица и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер, който е действащ топмениджър в „Газпром” и „Северен поток”, ще дойде с визита в България.

Коментари: 0