Кокаинът поевтинява и става масов във Великобритания

Следи от наркотика са открити в чешмяната вода на Обединеното кралство

Автор: Николай Марченко

Следи на кокаин са открити в чешмяната вода във Великобритания, което потвърждава нарастващото потребление на тази дрога, пише вестник The Daily Mail.

Ние имаме най-високото ниво на консумация на кокаин в Западна Европа. Освен това, той става все по-евтин и по-евтин с ръста на употребата”, казва експерт на британския изследователски център за борба с наркотици Стийв Ролс.

Смята се, че кокаинът е единственият масов наркотик, чиято употреба расте от 1996 г. насам, като мнозина експерти го свързват с падането на цената му. В Обединеното кралство кокаинът е доста по-евтин от САЩ – 70 долара за грам срещу 115 зад океана.

От престижната „забава” за богатите и известните той се превръща в наркотик за всички, дори за ученици. Според последни данни, във Великобритания кокаинът се консумира от поне 700 хил. души на възраст 16 – 59 години. От 1 700 смъртни случая от предозиране с наркотици през 2012 г. 115 са свързани с кокаина.

Косвени доказателства за популярността на бялата дрога в Туманния албион има отдавна, като се припомня за намерени следи на дрогата на почти всички банкноти, както и в тоалетните на британския парламент и в две трети от колежите на Кеймбриджския университет. 

Коментари: 0