Безпрецедентни разпродажби на акции на Facebook

Тиъл, директор на Facebook и първият външен инвеститор в мрежата, продаде 72% от останалите си акции, три месеца след като тя стана публична

Решението на Питър Тиъл за продажба на почти всички свои акции във Facebook толкова скоро след първичното публично предлагане на компанията няма прецедент в Силиконовата долина, където инвеститорите обикновено държат акциите си по-дълго.

Тиъл, директор на Facebook и първият външен инвеститор в мрежата, продаде 72 процента от останалите си акции, три месеца след като тя стана публична. От 40-те най-големи технологични IPO-та в САЩ от края на 2010 г., само Facebook позволи на някои поддръжници да продават толкова скоро, след като всяка друга компания приема така наречения lock-up период (забрана за продажба) за поне двойно повече време.

Това се прави, за да се избегне наводнение на пазара от прекалено много нови акции, което би тласнало цената на книжата надолу. Времето, през което обаче Тиъл продава дяловете си, е прекалено несигурно, след като Facebook загуби около 50% от стойността им след началото на   IPO-то.

"С времето може да се окаже, че застрахователите вероятно съжаляват, че са се съгласили на предсрочно освобождаване на акциите", каза Тед Холифийлд, партньор в Alston & Bird в Менло Парк, Калифорния, и експерт по рисков капитал.  

Тиъл първо инвестира 500,000 щатски долара във Facebook през 2004 г., когато сайтът беше ограничена до студенти.

Вчера акциите на компанията нараснаха с 1,5% до 19,44 долара в търговията на Nasdaq.

Компанията заяви през юли, че ръстът в продажбите се забавя, а печалбата се свива едва два месеца след като социалната платформа обяви, че печалбата не е в крак с растящия брой на потребители на Facebook през мобилни устройства.

Коментари: 0