Командос издава книга за убийството на бин Ладен

ЦРУ и Белият дом не са се запознавали със съдържанието й

Книга за смъртта на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен излиза на пазара в САЩ на 11 септември. Авторът е бивш "морски тюлен", участник операцията по ликвидирането на Ладен.

Заглавието на книгата е "Нелесен ден" ("No easy day"), а авторът се е подписал с псевдонима Марк Оуен. В прессъобщението от издателството посочват, че той е бил един от първите, нахлули в стаята, в която се е намирал бин Ладен  и бил пряк свидетел на смъртта на терорист "номер едно" през 2011 г.

В съобщението им се казва още, че книгата има за цел да разкрие подробности около най-важната мисия в историята на американска военна сила, без обаче да разкрива строго секретна информация. "Тя разказва за момчетата и саможертвите, които те са направили, за да изпълнят поставената им задача. Книгата е написана с надеждата, че тя ще вдъхнови младите мъже да станат морски пехотинци", добавят от издателството.

От щаба на американската армия обясниха, че не са се намесвали по никакъв начин в написването й и не са поставяли изисквания към съдържанието. "Не съм чел книгата и смятам, че никой в департамента не я е чел", казва прес секретарят на Пентагона Джорд Литъл, цитиран от Guardian. От Белия дом и от ЦРУ също отрикоха някои от техните отдели да са преглеждали книгата.

Коментари: 0