Безредици в Украйна заради новите репресивни закони

Група радикални активисти атакуваха милицията с палки, опитвайки се да си проправят път до сградата на парламента

236 ~ 1 мин. четене

До безредици и сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна в Украйна, заради митинг на между 100 и 200 хиляди демонстранти, които изпълниха площад "Независимост" в Киев, за да покажат недоволството си срещу новите закони срещу демонстрантите.

Стотици протестиращи влязоха в сблъсъци с милицията в центъра на украинската столица. Група радикални активисти започнаха да атакуват милицията с палки, опитвайки се да си проправят път до сградата на парламента, обградена от плътен кордон на служители на реда и автобуси.

Използвани бяха зашеметяващи гранати и над множеството се понесе дим, посочва АП. Опозиционният лидер Виталий Кличко се опита да осуети нападенията на демонстрантите срещу милицията.

Демонстрантите отвърнаха на призивите на опозиционните лидери, пренебрегвайки съдебната забрана за всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март и новите закони, обнародвани в петък от Янукович, засилващи санкциите срещу демонстранти.

Това е осмата неделна демонстрация за украинците. Нейни организатори са опозиционните лидери, които се противопоставиха на решението на съда, което тази сряда забрани всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март. Продължава окупацията на площада и гражданите не спират да искат оставката на президента Виктор Янукович, който отказа да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

Лидерът на украинската опозиционна партия Олег Тягнибок обяви, че се започва формирането на народни органи на властта и народно представителство, предаде „Обозреватель", съобщи "Фокус". В тази връзка на Евромайдан ще се събират подписи в подкрепа на народната власт.

„Ние трябва да продължим да правим това, което и досега- да блокираме и да създаваме непоносими условия за властта", обясни Тягнибок.

Коментари: 0