Бивш депутат на ДПС влиза в управлението на „Петрол“

Юнал Лютфи ще бъде вписан като член на Съвета на директорите в "Петрол Холдинг" АД

1352 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бившият депутат от ДПС в предходните 6 парламента и зам.-председател на 41-вото Народно събрание - Юнал Лютфи, влиза в Управителния съвет на "Петрол Холдинг" АД. Това беше съобщено днес от мажоритарния собственик (52.5%) Кирсан Илюмжинов, който днес даде специална пресконференция, за да обяви промените в структурата на холдинга. Влизането на Лютфи в управлението на дружеството ще бъде гласувано на извънредно Общото събрание, което ще се проведе на 16 декември.

Мажоритарната собственост в холдинга е обект на съдебни спорове от няколко години. От едната страна са Денис Ершов и Александър Мелник, а от другата - Митко Събев и Орлин Тодоров.

На днешната среща Илюмжинов обяви, че е купил акциите на Ершов и Мелник на 16 юни 2012 г. "през швейцарска банка". На 13 ноември човекът на Митко Събев - Орлин Тодоров е отписан като изпълнителен директор на холдинга. На негово място е вписан Денис Ершов, който допреди година притежаваше 47.5% от собствеността. Александър Мелник имаше 5%.

Илюмжинов заяви днес, че е предложил на Събев да бъде извършена съвместна одиторска проверка в компанията, която да оцени нейната текуща стойност. "След това ще предложа на Събев да изкупя неговите 47.5%. Ако той не е съгласен, ще му предложа да купи моите. Ако и тогава не постигнем съгласие ще хвърляме чоп", каза с усмивка Илюмжинов и добави, че е участвал много пъти в подобно разрешаване на спорове.

Бившият президент на автономната руска република Калмикия каза още, че финансовото състояние на холдинга е плачевно, с много дългове. Вчера той е имал среща с Цветан Василев - мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка и са обсъждали обслужването на кредитите, които банката е отпуснала на холдинга. „Като се има предвид потенциалът на компанията, тя може да бъде изправена на крака", смята милиардерът.

"Петрол Холдинг" АД е мажоритарен собственик на "Петрол" АД с 55.48% участие в капитала. 41.93% са собственост на "Нафтекс Петрол" ЕООД, което пък е 100% собственост на "Петрол" АД. Елиминирайки сложните юридически връзки в структурата на "Петрол" АД, почти 100% от капитала му в крайна сметка са собственост на "Петрол Холдинг" АД.

"Петрол" притежава близо 400 бензиностанции в цялата страна, 3 петролни пристанищни терминала, 15 петролни бази, 12 от които са лицензирани данъчни складове. Консолидираният финансов отчет на дружеството към 31 март 2013 г. показва, че приходите са намалели до 283.3 млн. лв., а загубата се е увеличила до 26 млн. лв. Задълженията по лихвени заеми са скочили до 266.3 млн. лв., а собственият капитал е отрицателен с 92 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg