Богомил Манчев: Да заложим на нови централи

България трябва да построи както ядрени блокове, така и допълнителни мощности на местни въглища, казва собственикът на "Риск Инженеринг"

6696 ~ 6 мин. четене

Темата за енергетиката в България винаги е актуална. Още по-гореща обаче става, когато на дневен ред излезе поредната информация за АЕЦ „Белене”. А от седмици насам тя придоби напълно нов обрат - правителството реши да се откаже от проекта и Народното събрание гласува това решение. Премиерът Бойко Борисов официално уведоми  в телефонен разговор колегата си Владимир Путин и изпрати на спешна среща в Москва новоназначения енергиен министър Делян Добрев.

 

Какво ще се случва оттук нататък с идеята "Белене", какви са вариантите за преместване на поръчания вече блок, тези въпроси засега остават без ясни отговори. За проблемите и алтернативите пред българската енергетика разговаряме с Богомил Манчев - председател на Българския атомен форум – БУЛАТОМ и собственик и мениджър на една от най-големите родни компании в бранша „Риск Инженеринг”.

 

-Г-н Манчев, в какво състояние се намира българската енергетика?

 

-Трагично.

 

-Защо сте толкова краен и категоричен?

 

-Поради някаква причина се случиха доста, според мен, неправомерни завишения на цените, ограничения на годишните и месечните капацитети по нашите граници. По този начин се попречи на България да изнася електроенергия за съседните държави. И вместо това да носи максимален приход на страната, по разпореждане на главния диспечер капацитетите бяха намалени и България загуби доста пари.

 

-А каква беще причината за това ограничение?

 

-Не мога да кажа. Знам само, че диспечерът намали тези капацитети без да има техническа необходимост - ремонти или пък някакви реконструкции. Но такива няма. Опитвали сме да водим разговори, не получихме адекватно обяснение и смятаме, че това обслужва нечии други интереси, но не и нашите. Защото през съседните ни Сърбия и Македония премина енергия, която е доста по-скъпа още при произхода си – тя се произвежда в Унгария и някои други места, но в крайна сметка тя стигна до Гърция по-евтино от нашата цена, защото ние плащаме за някакъв безмислено висок капацитет по мрежата. И тук не ми е ясно защо. Но така не можем да изнесем възможното количество енергия, която можем да произведем.

 

-Какво трябва да се направи, за да се промени тази ситуация?

 

-Ограничението по границата не трябва да се прави чрез капацитети, а чрез административни мерки, записани в договор. Ако държавата има проблеми с обезпечаване на нуждите си от енергия вътре в страната, договорите се прекъсват. Това пък става с уведомление с до 8 часа предварително. Това не е тайна и не е сложно да се разбере и затова не е ясно защо се получи така.

 

-Споменахте Унгария. Това да не би да е във връзка с нейни интереси?

 

-Съмнявам се. Нашият диспечер прави графиците и ги дава на ENTSO-E (Европейската мрежа за комуникация на систремните оператори на електроенергия – бел.ред.), която се намира в Лайпциг. Те съгласуват капацитетните възможности на всички държави и правят единна мрежа. Затова и ние сме част от тази мрежа. Това е някакъв наш, български проблем. Като се има предвид, че диспечерът ни въобще не е случаен, той е абсолютно истински и професионален. Точно тези въпроси будят в мен съмнения.

 

-А тази ситуация докарва ли сериозни загуби на българските търговци на ток?

 

-Не толкова. Дали си спечелил 5 лева повече или по-малко, не е от толкова голямо значение. Въпросът е, че много се ограничи възможността за износ от НЕК. Защото компанията, като основен търговец на нашия пазар, се опитва да балансира енергията на тази държава. При НЕК се събират всички тези дотации, които трябва да се плащат за зелена и всякаква друга енергия. И съответно дружеството също трябва да участва на свободния пазар. Като производител то има ток само от водни централи негова собственост. Останалото се купува от други централи, както всички останали търговци. След това различните енергии се миксират и отиват към потребителите.

 

-Как гледате на сценария реакторът за АЕЦ „Белене” да се пренесе на площадка „Козлодуй” и да заработи там като VII блок?

 

-Като на сценарий, който е почти невъзможно да се случи.

 

-Каква е причината?

 

-Времето, лицензите... Това, че имате реактор, не е достатъчно. Околонего трябва да имате още много неща, за да може да заработи. Трябва да се сложат системи за безопасност, да се зареди гориво, системи за управление на това гориво и още много неща. VII блок на „Козлодуй” и Iблок на „Белене” са различни места за изграждане на такива съоръжения, различни проекти. Т.е. ние сме предрешили, че ще слагаме руски реактор в „Козлодуй”. А защо той трябва да е руски, не може ли да е някакъв друг? Освен това площадката за VII блок няма лиценз. Така че всичко трябва да започне от начало – сондажи, проучвания, даване на предписания и т.н. Новите блокове ще бъдат по-тежки от старите, тъй като има нови и повишени изисквания за безопасност, а това пряко влияе върху тежестта на самите сгради. Онзи мит, че в „Козлодуй” новият блок ще бъде по-евтин, защото там има изградени съоръжения, е меко казано неправилен. Централата е започната да се строи през 1969 г. Докато направим новия блок и той заработи, в най-оптимистичния срок, това ще стане през 2025 г. А той ще работи 60 години, т.е. до 2085 г. Кои са тези съоръжения, които ще издържат 115-116 години работа? Значи няма да е лошо да си направим нови или пък на старите да се направят много тежки рехабилитации, за да отговорят те на съвременните изисквания.

 

-Означава ли всичко това, че преместването на реактора ще бъде и по-скъпо?

 

-Със сигурност. И към днешна дата неговата цена ще бъде минимум 20% по-висока от тази за I блок на „Белене”.

 

-Как гледате на темата за референдум за АЕЦ „Белене”?

 

-Много добре, идеално би било. Аз съм много за. Ето тогава искам да видя какво ще кажат нашите политици. Излизат 70% от хората и казват „Да”. Пак ли ще кажат, че няма да правим българо-руски проект?

 

-От кризата насам как се развива износът на ток от България?

 

-Ние изнасяме доста сериозни количства. Но свитото заради кризата потребление в съседните страни много свали цените. Защото потреблението там също е предимно битово, а и цената е по-ниска.

 

-Очаквате ли в близките години да има повишаване на тръсенето в региона?

 

-Не знам дали ще има рязко повишение на потреблението, но на цената ще има. И тя ще се повиши вследствие на това, че към 2017 г. ще са въведени вече в експлоатация много централи на възобновяеми източници, поне в България. За съседите не знам. И ние ще сме задължение да плащаме много за електроенергия от въглища. Местните отделят при горене много въглероден диоксид. За производството на 1 мегават час електроенергия при изгаряне на маришки въглища се отделя между 1.1 и 1.3 тона въглероден диоксид. Днес на Лондонската борса 1 тон струва 4.50-5 евро. През 2013 г. обаче търсенето ще се повиши, а така и цената. Централите ще подадат в ДКЕВР исканията си за цени с калкулирани в тях средства за закупените емисии. А това е 100% признат разход, който ще вдигне цената на техния ток, т.е. потребителите ще плащат повече. Това задължение обаче е валидно за ЕС, но не и за света. Ние, Гърция и Румъния попадаме под тази директива, но Сърбия, Турция, Македония – не. Тогава нашата енергия ще стане много скъпа и непродаваема при тях. И това започва да се случва. Очаква се към втората половина на 2012 г. цените на въглеродните емисии да стигнат 10-12 евро за тон. А догодина да минат 20 евро. Това ще вдигне много цените на тока.

 

-В такъв случай как гледате на идеята за се пострият нови блокове в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” например?

 

-Много положително. Защото те ще бъдат изградени при свръхкритични параметри, това ще са съвременни блокове. Моето менние е, че те не трябва да са 335-мегаватови мощности, както са в ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово”. Трябва да изградим познатите 250-мегаватови, каквито са от 5 до 8 блок на „Марица Изток 2”. Те ще са с много високо КПД. Имаме много опит с експлоатацията на такива съоръжение и България трябва да развива това, което познава.

 

-А дали е удачно да се строят нови мощности, които да работят с вносни въглища?

 

-Не. Цената ще е много висока. България е редно да ползва собствения си ресурс. Затова съм абсолютно за разширението на „Марица Изток 2” или за правене на „Марица Изток 4”. ТЕЦ „Марица Изток 2” е най-подходящото място, защото и рудниците там се развиват в такава посока. Но ние трябва да имаме и ядрена част, за да може да се компенсира чрез нея от гледна точка на емисии вредни газове, както и ВЕИ, за да си запълним тези 16% от крайното потребление, каквото е изискването на ЕС. Но ако повишим много дела на тока от въглища или пък от ВЕИ над 20% към 2020 г., ценовото равнище ще бъде убийствено за хората.

 

-Какъв ще е перфектният микс към 2020 г.?

 

-По равно въглища и ядрена част и 16 до максимум 20% възобновяеми източници.

 

 

 

Кристиан Костурков

 

 Подкрепи Economic.bg