Боят с домати в Испания вече се заплаща

Ежегодният фестивал „Ла Томатина“ въведе такси за посетители заради нестихващата икономическа криза в страната

500 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Днес започна ежегодно организираният бой с домати в град Буньол, провинция Валенсия. Очаква се хиляди да посетят малкото градче в Югоизточната част на Испания. Тази година обаче посетителите ще се сблъскат с голяма промяна. За първи път испанският фестивал, по-известен като „Ла Томатина“, въвежда входни такси за посетители. Билетът за един „рунд“ от зрелищния спектакъл струва 10 евро, а качването на камион, пълен с домати около 750 евро. Мярката, наложена от общината, бе определена от медиите като „символ на нестихващата икономическа криза в Испания“, която покоси редица населени места в страната.

От общината на град Буньол съобщават пред испанския ежедневник El País, че разходите за организацията на събитието възлизат на около 150 000 евро, а приходите от билети ще покрият по-голямата част от тях. Рафаел Перез, местният общински съветник, отговорен за организацията на фестивали и празници, твърди, че входните такси са въведени най-вече заради събитията от миналата година, когато около 50 000 души посетиха празника на доматите, а много от тях се оплакаха, че дори не са могли да видят зрелището отблизо.

Чрез въвеждането на билети за вход на фестивала, той се надява да ограничи наплива от туристи в испанското градче. Въпреки това, испанските медии обявиха, че мярката е част от постепенната „приватизация“ на испанските празници от страна на държавата.

„Ла Томатина“ се организира всяка година в последната сряда на месец август, а фестивалът привлича хиляди туристи, които в продължение на един час взаимно се замерят с узрели домати, натоварени в задната част на камиони.

Томатината, която за първи път е организирана преди повече от 60 години, е един от най-популярните испански празници в света, следвана от „Енсиеро“, обичаят, при който хиляди мъже бягат по улиците на Памплона, гонени от дузина озверели бикове.

Подкрепи Economic.bg