Откриват филмовия фестивал във Венеция

Церемонията по откриването е тази вечер и ще бъде последвана от световната премиера на филма “Гравитация 3D” с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Днес предстои откриването на седемдесетия по ред филмов фестивал във Венеция. Церемонията по откриването е тази вечер и ще бъде последвана от световната премиера на филма “Гравитация 3D” (Gravity 3D), с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни.

Фестивалът, който е на един от най-големите и престижни в света, ще продължи до 7 септември.  В продължение на 11 дни ще бъдат прожектирани редица филми от цял свят, като само 20 ще участват в борбата за престижната награда “Златния Лъв”. Журито на тазгодишния фестивал ще бъде ръководено от режисьора на “Последно танго в Париж” (Last Tango in Paris), Бернардо Бертолучи.

Звездите на “Гравитация 3D” Сандра Бълок и Джордж Клуни вече пристигнаха в италианския град за премиерата на най-новия им проект. Те ще присъстват на първата прожекция на филма, като преди това е предвидена пресконференция във връзка с премиерата му. В него се разказва за двама астронавти (Бълок и Клуни), които се озовават в открития космос, след като сoвалката им е разрушена.

Общо 20 филмови заглавия ще се борят за награда “Златния Лъв”. Сред тях са “Теорема Нула” (The Zero Theorem) на режисьора Тери Гилиам, в който се разказва за компютърен специалист, опитващ се да разреши математически проблем, който дава отговор на въпроса дали има смисъл в живота. Във филма участват Кристофър Уолц и Мат Деймън.

Британското предложение “Филомена” (Philomena) на Стивън Фриърс пък проследява историята на Филомена Лий (играна от Дамата на британското кино Джуди Денч), която в продължение на 50 години търси дете, от което е била принудена да се откаже. Филмът е базиран на истински случай.

 В “Под кожата” ( Under the Skin) на Джонатан Глейзър пък Скарлет Йохансон играе извънземно, което обикаля Шотландия в търсене на човешка плячка. 

По време на фестивала ще бъдат прожектирани филми от цял свят, включително Израел, Нова Зеландия, Белгия, Аржентина и много други. 

Подкрепи Economic.bg