Брюксел реже 100 млн. лв. за земеделие

Прехвърлянето на средства нямало да повиши интереса на фермерите

6778 ~ 1 мин. четене

България не успя да спаси 100 млн. лв. от еврофондовете за земеделие, като ги прехвърли от Програмата за развитие на селските райони  (ПРСР) към гаранционен фонд за кредитиране на проекти с евросредства, съобщиха от земеделското министерство.

Въпреки че Европейската комисия е одобрила създаването на гаранционен фонд за земеделие, в него ще бъдат прехвърлени само 237 млн. лв. от ПРСР. Правителството беше решило сумата да е 171 млн. евро или 335 млн. лв. Така страната ни ще получи със 100 млн. лв. по-малко за земеделие.

Причината Брюксел да ореже парите за обезпечаване на земеделски проекти е, че според евроекспертите не е необходимо толкова голямо гаранционно покритие във фонда, след като по някои мерки липсва интерес от страна на производители. От ЕК смятат, че механичното прехвърляне на средствата от тези мерки във фонда, няма да повиши интереса на фермерите. Според Брюксел по този начин страната ни се опитва чисто счетоводно да усвои средствата.

Според ресорното ведомството това се дължи на лошото разпределяне на финансирането през сегашния програмен период, направено от предишното правителство.

Подкрепи Economic.bg