Българите са намалили пътуванията в чужбина

Повече чужденци са посетили страната ни през септември

Българите са намалили пътуванията в чужбина през септември на месечна и годишна база, показват данните на Националния статистически институт. През септември пътуванията на български граждани в чужбина 334 хил., което е с 19.1% по-малко спрямо август и с 8.7% спад на годишна база.

На месечна база са намалели пътуванията към Сърбия - с 56.2%, Турция - с 45.4% и Гърция - с 13.9%. Увеличават се визитите на българи в Австрия - със 159.4%, Румъния - с 52.3% и Испания - с 37.1%.

Най-голям дял в общия брой пътувания в чужбина - 48.7% са тези с други цели - гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. След това са почивки и екскурзии, които формират 29.2% от пътуванията на българи зад граница. Командировките са 22.1%. На годишна база се увеличават пътуванията с други цели, но намаляват служебните и екскурзионни пътувания.

Посещенията на чужденци в България обаче се увеличават на годишна база. През септември 2012 г. към страната ни са отчетени 1.08 млн. пътувания, което е с 3.2% повече спрямо съпоставимия месец на миналата година. Понижението на месечна база е 33.9%, което е нормален спад, тъй като август е най-активния месец по черноморските ни курорти.

Регистрирано е увеличение при посещенията по всички наблюдавани цели, като най-голям e ръстът при посещенията с цел почивка и екскурзия - 5.0%, следвани от тези със служебна цел - 4.4%, и с други цели - 0.4%. През септември преобладаващият дял на посещенията са с цел почивка и екскурзия - 50.2%, а служебните са 13%.

Коментари: 0