Български олимпийци ще взимат до 4000 лв. месечна премия

42-ма от олимпийските ни медалисти взимат максималните пожизнени премии, предвидени в Закона за физическото възпитание и спорта

Пожизнена месечна премия между 1400 и 4000 лв. ще получават 42-ма български олимпийци от общо 280, прекратили спортната си дейност. Останалите ще вземат между 800 и 1000 лева. Това предвиждат промените в Закона за физическото възпитание и спорта, гласувани днес на първо четене от парламента.

Според досегашната разпоредба олимпийците получаваха пълна месечна премия за първи златен медал, а за втори – само 10% от нея.

"Олимпийците казват: аз и за двата олимпийски медала съм се трудил еднакво, дори за втория съм се трудил повече", защити промените председателят на комисията по образование Огнян Стоичков. Така за златен медал на олимпийски игри вече ще се получават три минимални работни заплати за страната, за сребърен - 90 на сто от три минимални работни заплати и за бронзов медал - 80 на сто.

Държавният бюджет няма да бъде натоварен нито със стотинка, а парите ще дойдат от Българския спортен тотализатор, обясни Стоичков.

Депутати предложиха да се помисли за такива премии и за треньорите, и преди окончателното приемане на промените те да бъдат включени.

Коментари: 0