Безработицата в Испания с нов рекорд

В края на септември делът на хората без работа вече надхвърля 25%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безработицата в Испания в края на третото тримесечие е вече 25.02%, показват данните на Националния статистически институт. Това е рекорден за последните 36 години процент и е най-високият сред държавите от Европейски съюз (ЕС). В края на юни официалните данни показваха безработица от 24.6%.

"Ситуацията е много сериозна", коментира икономистът на BNP Paribas в Лондон Рикардо Сантос. "Все още обаче ситуацията с безработицата има на къде да се влошава. Активността е слаба, а правителството трябва да съкрати още държавни служители, особено в здравеопазването и образованието, за да успее да изпълни фискалните си цели", добавя той.

Според заложената от правителството на Мариано Рахой план, бюджетните разходи трябва да бъдат намалени с 60 млрд. евро до 2014 г. Това според анализатори ще постави под допълнителен натиск икономиката на страната и разбира се ще се отрази негативно върху заетостта.

"Има сериозни съмнения за оптимистичните очаквания на правителството за икономическия ръст през следващата година. Коментира Силвио Перузо, икономист в Nomura. По-слабият от очаквания икономически ръст съчетан със строгите бюджетни съкращения лесно ще вдигнат безработицата над 26%", добавя той.

Прогнозите на правителството са, че икономиката ще се свие с 0.5%, но според анализатори ще бъде 1.5%. Управляващите залагат също така безработицата да падне под 24% през 2014 г., но и тук няма съвпадение с очакванията на икономистите.

Коментари: 0