Япония отпуска още милиарди за стимулиране на икономиката

Правителството е одобрило пакет на стойност 422. млрд. йени, с който да подпомага растежа

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Япония ще стимулира икономиката си с 422. млрд. йени (около 5.3 млрд. долара), пише Reuters. Одобреният от кабинета пакет от насърчителни мерки ще бъде финансиран от фонда за непредвидени разходи и няма да се отрази върху дълга на страната. Пакетът предстои да бъде одобрен от парламента.

Правителството иска да даде 264.3 млрд. йени (3.31 млрд. долара) за капиталови разходи в региона засегнат от земетресението и последвалата го приливна вълна през март 2011 г. Други 105.1 млрд. йени (1.3 млрд. долара) за популяризиране на използването на зелена енергия от домакинствата, за подпомагане на изследователската дейност в областта на стволовите клетки и за подобряване на напоителните системи на малките стопанства.

Освен това правителството е подготвило 30 млрд. йени (376 млн. долара) за допълнителна квалификация и образование на служителите на непълен работен ден.

Кабинетът очаква стимулите да увеличат брутния вътрешен продукт с над 0.1 процентни пункта. Много  икономисти са на мнение обаче, че има все по-голяма опасност от рецесия, докато централната банка прогнозира съживяване на растежа по-късно тази година.

През септември японската централна банка увеличи програмата си за изкупуване на активи с 10 трилиона йени до 80 трилиона йени. Парите се използват за изкупуване на държавни ценни книжа. Целта на тази програма също е да се стимулира растежа, като се налива допълнителна ликвидност в икономиката.

Коментари: 0