България е първа в ЕС по ранно напускане на училище

54% от пълнолетните у нас са на мнение, че не могат да се хванат на работа

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е на първо място в Европейския съюз по ранно напускане на училище и на девето място по напускане на училище, преди завършване на средното образование. Средната възраст на напускане на училище е около 14.3 години. Това каза директорът на социологическата Агенция "Медиана" Кольо Колев, който представи резултатите от социологическо изследване за средното образование, предаде Агенция "Фокус".

По думите му учениците са демотивирани от това, че след като завършват средното си образование, те ще получат една бележка, която няма да им послужи за нищо. "В голяма част от другите страни не е така. Там има много повече възможности за завършване и за продължение на образованието", заяви Колев.

Изследването показва, че 73.1% от анкетираните одобряват дуалната система, а 8% - не. 91% от пълнолетните смятат, че средното образование трябва да дава професионална квалификация. 54% от пълнолетните са на мнение, че не могат да се хванат на работа, а още по-голям процент от учениците не одобряват промяната в закона за работа на непълнолетни. От друга страна 69% от пълнолетните смятат, че работата за пари е добре за възпитанието на учениците. Според изследването 12% от дванадесетокласниците в България работят.

Коментари: 0