България първа по охраняеми жп прелези и по инциденти

Всяка година на жп прелези загиват средно по 6 души, 90% от инцидентите са по вина на шофьорите

България е на първо място в Европейския съюз по процент на охраняемите жп прелези. В мрежата на ДП НКЖИ има 788 железопътни прелези. 654 от прелезите (в т. ч. 386 автоматични електрически и ръчни бариери и 268 с автоматични прелезни сигнализации) са охраняеми и са оборудвани с елементи и устройства, осигуряващи безопасното преминаване на возилата през прелеза. От всички прелези в България 49 % са съоръжени с бариери и 34 % са снабдени със сигнализация. В Германия тези проценти са съответно 46 % и 7%, в Унгария – 20% и 31%.
Жп мрежата на НКЖИ е и с най-малко неохраняеми прелези сред жп мрежите на останалите страни от ЕС – едва 17% за България, срещу 47 % за Германия, 49 % за Унгария.

Парадоксално, но факт, въпреки че НКЖИ е лидер по дял на охраняемите прелези в ЕС - България е сред водещите страни, с най-много инциденти на жп прелези.

„Черната” статистика сочи, че у нас на всеки 100 прелеза има по 2,7 инцидента. След нас са Унгария (2,01), Германия (0,67).
Всяка година на железопътни прелези в България загиват средно по 6 души. Толкова е и броят на тежко ранените.

Данните отчитат, че 90% от инцидентите на жп прелезите са виновни участниците в движението, пресичащи железопътните линии (водачите на МПС, ППС с животинска тяга, велосипедисти и пешеходци). Преминаването при спуснати бариери и/или редовно задействани автоматични прелезни сигнализации и устройства, незачитането на правилата е равносилно на опит за самоубийство.

За четвърта поредна година НКЖИ се включва в мащабната инициатива Международен ден за безопасност на жп прелезите, който е на 7 юни. Кампанията е съвместна инициатива на международната организация International Level Crossing Awareness Day (ILCAD), железопътният и автомобилният сектор на повече от 45 страни в света. Първият международен ден за безопасно преминаване през железопътните прелези e проведен на 25 юни 2009 г. в 27 страни.

Коментари: 0