България стана по-конкурентоспособна

Макроикономическата среда ни изстрелва до 62 място

136 ~ 1 мин. четене

Българската икономика е станала по-конкурентоспособна, сочи редовният доклад на Световния икономически форум (The Global Competitiveness Report 2012-2013). Документът анализира конкурентните предимства на 144 страни на планетата.

Данните показват, че страната ни се е изкачила с 12 места, като вече заема 62 място в класация. В предходното издание на доклада България беше 74-та икономика по показателя конкурентоспособност. Скокът помага на България да се отлепи от дъното по конкурентоспособност сред страните в Европейскя съюз (ЕС). Страната ни изпреварва Словакия, която е на 71 място и е далеч пред Румъния и Гърция, които заемат съответно 78 и 96 позиция.

Изкачването по стълбицата е личен рекорд за България, тъй като предишното най-добро класиране беше през 2010 г., когато страната ни заемаше 71 място сред 139 държави. С основна заслуга за по-доборото класиране е макроикономическата среда, която е на 31 място. Изкачването и по тозси показател (46 място в предходния доклад) е балгодарения на добрите показатели при управлението на държавния дълг, ниския бюджетен дефицит, нивото на националните спестявания и сравнително ниската инфлация от 3.4%.

Най-конкурентноспособна в света остава икономиката на Швейцария, следвана от тази на Сингапур. В първата десетка са пет държави-членки на ЕС. Сред тях най-добре се представя Финландия, която е трета в общото класиране. Следват я Холандия и Великобритания, които подобряват позициите си в сравнение с миналата година. Германия запазва 6 място. Най-голямата световна икономика - САЩ отстъпва с две места назад до 7 позиция.

Подкрепи Economic.bg