Заплатите растат по-бързо от производителността

По данни на НСИ през второто тримесечие всеки човек е произвел с 3.9% повече продукция от същия период на 2011 г.

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Брутният вътрешен продукт (БВП) средно на един зает, който се създава за един отработен човекочас, се е увеличил с 3.9% на годишна база през второто тримесечие. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за производителността на труд, заетите лица и отработеното време. Така всеки е произвел продукция на стойност 13.4 лв. по текущи цени или 5 597.5 лв. за тримесечието.

Статистиката на НСИ за ръста на средната работна заплата през второто тримесечие, която беше изнесена в началото на август показва, че заплатите са се увеличили с 8.4% за година. Сравнени двете статистики показват, че заплатите в България растат два пъти по-бързо от производителността на труд.

По предварителни данни през второто тримесечие на 2012 г. заетите лица в икономиката са 3 395.6 хиляди. Общият брой отработени часове е 1 417.7 милиона. В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. броят на заетите лица е намалял с 2.8%, като са отработени с 2.7% по-малко човекочасове.

Структурата на заетостта по икономически дейности през второто тримесечие на 2011 г. и 2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите. В индустрията се запазват, а в аграрния сектор намаляват.

Подкрепи Economic.bg