Чобанов: Очакваме ръст от 1.8% догодина

Според финансовия министър бюджетния дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Българската икономика ще отбележи тази година по-нисък икономически растеж от прогнозираното, но ще набере инерция през следващата година. Ревизираните прогнози сочат, че растежът през тази година ще бъде между 0.6% и 0.8%, но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1.8% ръст”. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за Reuters в Блед, Словения. Там той участва в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите, който се проведе по време на Осмия стратегически форум в Блед.

По думите на Чобанов, причините за ниския икономически растеж през тази година са неблагоприятните условия в страната и Европейския съюз, както и политическата нестабилност в страната, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване.

Според финансовия министър бюджетния дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще бъде базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци.

„Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа”, допълни още Чобанов. Той коментира и намеренията на България да излезе на международните пазари през следващата година, тъй като правителството трябва да изплати емисията глобални бонове в началото на следващата година.

Подкрепи Economic.bg