Coca-Cola ще подслажда с царевица
Една от причините е, че тези подсладители са по-евтино от захарните
Най-големият производител на безалкохолни напитки на планетата - американската корпорация Coca-Cola ще използва подсладители на царевична основа при производството на напитки. Една от причините е, че тези подсладители са по-евтино от захарните, пише Marketwatch. По този начин компанията прави опит да намали разходите си. Coca-Cola ще се опита да разшири договорите със земеделски производители, за да включат в портфолиото си стоки като кафе, чай и плодове, както и млечни продукти.
"Посоката за повечето продукти на Coca-Cola е да се използва силно захаросан царевичен сироп, който е по-евтин от захарния, коментира анализаторът Майкъл Ферари.
Фючърсите на бялата захар с доставка през декември поскъпнаха в Лондон до 560 долара за тон. В същото време фючърсите на царевицата в Чикаго се търгуват на нива около 292 долара за тон.
"След като се получи захарния сироп от царевица остават няколко вторични продукта, които могат да се продават като фураж, с което частично се компенсират разходите за суровини", добавя Ферари. По думите му договорите, които компанията е подписала със земеделските производители са успешни, ще осигурят по-високи добиви и ще подобрят качеството на крайни продукт.