Реколтата от картофи ще е слаба

Не изключват и фалити в бранша

304 ~ 1 мин. четене

Реколтата от картофи тази година е крайно недостатъчна, за да задоволи потреблението. Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите. По думите му, за да се задоволи потреблението, са необходими около 420 хил. тона картофи, а тази година производството е най-много от 70 до 100 хил. тона. Останалото се явява недостиг.

Двете основни причини за лошата реколта са сушата и невъзможността на дружество „Напоителни системи” да подадат вода за напояване. "Проблемът може да бъде решен като „Напоителни системи” преминат като клон към Министерство на земеделието и храните и имат само една задача – да подготвят напояването в цялата страна", заяви Каймаканов, цитиран от Фокус.

МЗХ трябва да предостави на картофопроизводителите помощ във вид на нисколихвени помощи или субсидия, за да могат те да започнат кампания за следващата година. "Ако това не се случи, много мои колеги няма да могат да оцелеят", алармира експертът.

За крайния потребител ситуацията е спокойна – стоката идва внос от ЕС на по-висока цена и с по-ниско качество, но той няма право на избор. Това според Кайманов било така, защото картофите са едни от основните продукти, които се слагат на трапезата.

Подкрепи Economic.bg