Д-р Таня Андреева ще бъде новият здравен министър

Директорката на болница „Шейново“ приела поста, заради многото допирни точки, които има с програмата на левицата

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Първото официално име в кабинета „Орешарски“ е директорът на болницата в Шейново д-р Таня Андреева. Това стана ясно по време на вчерашното й интервю в предаването на бтв „Всяка неделя“. Бъдещата здравна министърка поясни, че  е приела поста след разговори с лидера на БСП Сергей Станишев. Причината да се съгласи са многото допирни точки, които има с програмата на левицата. Андреева смята, че здравното министерство трябва да е много по-социално, както е заложено в програмата на БСП.

„Държавата трябва да се намеси в момента огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива“, обясни Таня Андреева.

Тя смята да предложи законопроект за инкриминиране върху нападенията върху медицински лица. Според нея е престъпно да се бият лекари без причина и спешната помощ е най-трудната част от здравната медицина. Друг приоритет на новата министърка е да отпаднат лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности тъй като по думите й не бива да има ограничения в лечението.

Трета стъпка в по-социалното здравни министерство, ще  бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на „Шейново“ болниците, като търговски дружества трябва освен да се грижат за пациентите и да поемат своите разходи – например за ремонтни дейности.

„Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве“, заяви д-р Таня Андреева.

Подкрепи Economic.bg