ДФЗ ще изплати близо 4.6 млн. лв. на "Групи производители"

Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и националния бюджет

204 ~ 1 мин. четене

Двама бенефициенти получиха субсидия в общ размер на 4.58 млн. лв. Парите са по Схемата "Групи производители", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Това е първо плащане на кандидати по схемата, които са подписали договори с фонд "Земеделие" през 2012 г. Финансовата помощ покрива разходите им, направени през миналата година. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) и националния бюджет.

Целта на схемата е да насърчи обединяването на българските производители в организации, за да могат да бъдат по-конкурентни на пазара. Това ще стимулира и производството на родни плодове и зеленчуци в ситуация, в която над 90% от тази продукция е внос.

Финансовото подпомагане по схемата покрива 100% от разходите за учредяване и улесняване на административната дейност на групите и до 75% от разходите за инвестиции, необходими за получаването на признаване.

Извършените инвестиции през 2012 г. са свързани с покупката на земеделска техника - трактори, мотокарни уредби, машини за бране на ябълки, плугове и други, както и купуването и монтажа на мрежи за защита от градушки. Разходите за улесняване на административната дейност включват компютри, офис оборудване и програмни продукти.

Подкрепи Economic.bg