ДКЕВР отказа парното да се плаща по две тарифи

Дружеството отказва мярката с мотива, че хората, които имат възможност да плащат, ще плащат и за бедните

Автор: Божидара Иванова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отказа парното в София да се плаща по две тарифи. Предложението до регулатора бе внесено преди месец, в което Столична община предлага цената на топлоенергията до 250 квтч да има отстъпка до 20%. ДКЕВР отказва предложението с мотива, че хората, които имат възможност да плащат, ще плащат и за бедните.

„За съжаление тази мярка не беше одобрена от ДКЕВР. Тя засяга най-уязвимите клиенти ­ хората, които намаляват до минимум или изключват напълно радиаторите си и въпреки това им се налага да плащат по-високи сметки”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че от новия отоплителен сезон клиентите няма да плащат  лихви върху прогнозни сметки.  „Топлофикация“ е направила и 7 проекта за споразумения с потребителите, сред които са споразумения за отписване на стари задължения с давност по-голяма от 3 г. и за разсрочване на останалите неплатени сметки, споразумения за разсрочване при образуване на производство след влязъл в сила съдебен иск, при възражения за давност и други. За лоялните клиенти, дружеството предвижда поне веднъж в годината да се опрощава половината от една сметка за парно. От бонуса ще се възползват клиентите, които плащат разсрочено 11 вноски плюс една изравнителна и нямат просрочвания.

Столичния кмет обясни, че вътрешния одит на „Топлофикация София“ за 2012 г. приключи, като не са установени сериозни нарушения, а само няколко препоръки към дружеството. Сред тях са по-строг контрол и ясни правила с фирмите за дялово разпределение, както и предприемане на мерки за събиране на старите сметки. В периода от 2001 до 2009 г. са натрупани несъбираеми вземания от 53 млн. лв.

„Данните няма да се дават на прокуратурата, защото нарушенията са дребни, но ще има одит от Сметната палата“, допълни Фъндъкова.

Коментари: 0