ДНСК поема контрола върху язовирите

Очаква се законопроектът да бъде приет в оставащите дни на правителството

ДНСК поема контрола върху язовирите
3626 ~ 1 мин. четене

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще следи за безопасността на водите у нас. Това предвижда изменение и допълнение на Закона за водите, изпратено от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) между ведомствата, пише "Преса". 

"Надяваме се законопроектът да бъде приет от НС в оставащите дни", заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. "Това е един от спешните закони, които трябва да бъдат съгласувани от 42-рото НС", допълни той.

На този етап в България има 78 малки язовира, които са в предаварийно състояние. Повечето от тях са общински, но има и частни. Според извършените проверки на енергийното дружество "Язовири и каскади" някои трябва да бъдат спешно ремонтирани или източени. Проблемът е, че няма кой да контролира дали предписанията се изпълняват.

Ако бъде приета промяната в закона, ДНСК ще има правото да налага големи санкции за нарушителите. Глобите за неизпълнение на предписанията стигат до 50 000 лева. 

Пред Дирекцията стои и задачата да организира извеждането на опасните съоръжения от експлоатация. Всички водни обекти ще бъдат включени в регистър, който ще показва чия е собствеността и на кой оператор е. Така ще бъде ясна отговорността.Подкрепи Economic.bg